Förbjudet med ögonfransserum som förlänger fransarna? Knasse med Hasse typ



Igår gick Läkemedelsverket ut och varnar för ögonfransförlängarprodukter, ibland kallat ögonfransserum eller ögonfransbalsam. Värt att påpeka är att – minst – tre stycken produkter stoppas. De som nu dras in är: NeuLash, NeveauBrow och RapidLash. Dessa innehåller hormonliknande prostaglandiner. Sådana finns i ögonläkemedel som ska sänka trycket i ögat vid grön starr, glaukom. Fransförlängarprodukterna är alltså att betrakta som läkemedel – och får inte längre säljas som kosmetika.

Revitalash är en annan produkt som granskas som har liknande innehåll, men Läkemedelsverket har inte fattat beslut i det fallet ännu. Att ögonfransförlängarna kan ha allvarliga biverkningar – som irritation och förändrad ögonfärg – är egentligen ingen nyhet. Först ut var egentligen Latisse, som finns i USA. Det är i alla fall ett godkänt medel som man kan få utskrivet av en läkare. Latisse har i stort sett samma formula som de ”ögonfransbalsam” som finns på den svenska marknaden.

Ta tex en titt på biverkningarna av Latisse: Pigmentation of the eyelids and iris may occur. Iris pigmentation is likely to be permanent. Most common adverse reactions (incidence approximately 3% – 4%) are eye pruritus, conjunctival hyperemia, and skin hyperpigmentation. Och du kan alltså misstänka att ditt fransbalsam kan ha samma effekter.



Läs Läkemedelsverkets frågor och svar om produkter som stimulerar tillväxt av ögonfransar och ögonbryn här nedan:


Kan jag använda produkterna? Läkemedelsverket avråder konsumenter från att använda produkter som stimulerar tillväxt av ögonfransar om de innehåller prostaglandinanaloger (t.ex. isopropyl cloprostenate och dechloro dihydroxy difluoro ethylcloprostenolamide) och inte är godkända som läkemedel, detta eftersom det finns risk att de kan ge biverkningar i och runt ögat.

Är produkterna farliga? Prostaglandinanaloger har visat sig kunna ge biverkningar i och runt ögat när de förekommit i godkända läkemedel (för behandling av ögonsjukdom samt korta ögonfransar). Peptider och växtextrakt anges också som verksamma ämnen i produkterna. Det är oklart om dessa typer av ämnen kan ge biverkningar.

Vilka produkter är okej att använda? Om produkten innehåller prostaglandinanaloger (t.ex. isopropyl cloprostenate och dechloro dihydroxy difluoro ethylcloprostenolamide), och inte är ett godkänt läkemedel, avråder Läkemedelsverket från användande av produkten. Om produkten saknar innehållsdeklaration bör du också undvika att använda den eftersom du då inte kan se vilka ämnen som produkten innehåller.

Vilka produkter bör jag undvika? Beslut om försäljningsförbud för läkemedel som inte är godkända för försäljning har fattats för följande produkter:

NeuLash innehållande isopropyl cloprostenate    
RapidLash innehållande isopropyl cloprostenate    
NeuveauBrow innehållande isopropyl cloprostenate

Dessa produkter bör du undvika att använda. Läkemedelsverket arbetar för närvarande med liknande produkter på marknaden.

Har Läkemedelsverket fått in biverkningsrapporter gällande produkterna? Ja, ett fåtal biverkningsrapporter har kommit in angående produkter som innehållit prostaglandinanaloger. Läkemedelsverket vill påminna om att det är viktigt att både konsument och sjukvårdspersonal skickar in en biverkningsrapport vid misstanke om biverkningar.

Vad ska jag göra om jag har fått en biverkning? Kontakta sjukvården för undersökning och eventuell behandling. Det är också viktigt att en biverkningsrapport skickas till Läkemedelsverket.

Vart vänder jag mig för att reklamera min produkt? Kontakta företaget som sålt produkten. Du kan även kontakta konsumentvägledaren i din kommun.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0