Gojibär, som jag äter var och varannat mål... Vad är det för något?
Gojibär (Lycium barbarum) anses vara bland det bästa som man kan äta och är en storsäljare i hälsoaffärer världen över. Växten kallas i Sverige för Bocktörne och odlas ibland som trädgårdsväxt.
I Kina och områdena runt Himalaya talar man om Gojibär som källan till god hälsa och ett långt liv. Diabetes, cancer och de vanliga välfärdssjukdomarna som sprider sig alltmer i västvärlden är ovanliga häromkring och människor som blir över 100 år gamla är ingen ovanlig syn. Gojibär har använts i den kinesiska läkekonsten i tusentals år och modern forskning har nu också börjat påvisa de unika egenskaper gojibären innehar.
I Asien talar man om att konsumtion av gojibär kan göra att man:
- Blir starkare och får mer energi
- Blir mer motståndkraftig mot bakterier, svamp och virus
- Ser yngre ut och känner sig yngre
- Får bättre syn
- Blir bättre i sängen
- Sover bättre
- Ökar sin produktion av vita och röda blodkroppar
- Stressar mindre
- Minskar sin oro
- Får starkare hjärta
- Sänker sitt blodtryck
- Sänker sitt kolesterolvärde
- Förbättrar sin blodcirkulation
Gojibär är alltså fullspäckat av uppbyggande och stärkande näringsämnen, som t.ex.:
- 6 ggr mer betakaroten än i morötter – bästa medicinen för ögonen
- Det enda livsmedel hittills som stimulerar produktionen av mänskligt tillväxthormon
- Komplett proteinkälla, innehåller 18 aminosyror
- Innehåller mer än 21 spårämnen såsom fosfor, järn, zink, germanium, selen, koppar och kalcium
- Rikligt med vitaminer – A-vitamin, B1, B2 och B6-vitamin, C-vitamin samt E-vitamin
- Viktiga fettsyror
- Beta-sitosterol som anses sänka kolesterolhalten och motverka prostataförstoring.
- Mycket hög andel antioxidanter
Men det bästa med dessa fantastiska bär sparar vi till sist – smaken! De är väldigt smakrika och goda – lite söta med inslag av tranbär och körsbär.
Gojibär kan avnjutas i sallader, i smoothies och andra mixade drycker eller bara som de är som mellanmålssnacks...